Butiksdöd, konst och turism

0
2746
Butiksdöd konst och turism i Halmstad

Ordet butiksdöd klingar inte positivt. Det låter drastiskt och dramatiskt. Jag minns när jag för 10 år sedan ringde in till programmet Ring P1 på SR. Jag ville diskutera den ökande lastbilstrafiken på våra vägar och frågade om det bara var jag som märkt av en väsentlig ökning av lastbilstrafik?

 

Programledaren och jag diskuterade lite fram och tillbaka. Och ganska snabbt konstaterade vi att lastbilarna förmodligen är fyllda med kartonger och varor som har med internethandeln att göra. Kortfattat så kan man väl säga att istället för att varorna körs till en butik och plockas upp av personal som lägger på några kronor på priset till sin egen lön och uppehälle, så körs kartongerna hem till köparen direkt. Och passar inte varan så sänder kunden tillbaka den. Bekvämt eller hur?

Alla såg det komma men ingen gjorde något och vad fanns det att göra? Ingenting. Tiderna förändras och människors beteende likaså. Åkerinäringen blev den nya mellanhanden. Vi är marknaden, du och jag, och nu är det istället upplevelser vi vill ha eftersom bekvämligheten och det rationella livet med leveranser av både mat och prylar resulterar i mer fritid. Framtidens butiker kommer att vara en slags form av uppvisning och showroom, som det ju heter. Pop-up utställningar där företag och tillverkare visar sina produkter som sedan kan beställas hemma i lugn och ro.

Lyft fram konst och kultur

Det ena ger det andra och Halmstad har med sitt utmärkta läge och sin tradition av konst och kultur, bra förutsättningar att överleva gott. Den nya konsthallen vid museet och Nissan blir ett enormt lyft för staden. Det kommer att generera besökare och turister till Halmstad. Och besökarna kommer inte att vara intresserade av större köpcentrum utanför centrumkärnan. Jag hoppas att affärsinnehavare och näringsliv förstår vilken möjlighet detta är. Fyll dom tomma butikslokalerna i Halmstad med konstutställningar och installationer av olika upplevelser och produkter. Hantverk, antikaffärer samt sådant som är kul att titta på. Känna på.

En annan liten galen idé som jag tror skulle bli helt fantastikt är att någon bygger ett ”folkligt” spa, till exempel i gamla bowlinghallen B&B. Tänk er 10-15 bubbelpooler som är öppet för allmänheten med bastu och enkel förtäring. Ingen överdriven lyx, bara bekvämlighet. 

Kommunen borde bidra med pengar till cityföreningarna som hyr de tomma affärslokalerna av fastighetsägarna och som sedan kan låta kulturarbetare och unga entreprenörer låna lokalerna mot att de håller öppet. Det låter kanske naivt, men allt är bättre än att det är stängt, tomt och dött. 

Text: Peter Wahlbeck


Läs också: https://vame.se/trendskaparen-staller-ut-konst-i-inredningsbutiken/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här