REVY SM i Halmstad

0
1915

Även om du aldrig har varit på en revy, eller du är inbiten besökare, så är du garanterad högklassig underhållning av hela Sveriges samlade revy-elit när Revy SM anordnas i Halmstad i mitten på augusti och förberedelserna är i full gång. Vame tog ett snack med revyartisten Niklas Nilsson som också är en av projektledarna, för att ta reda på vad vi har att förvänta oss. 
Revy SM anordnas en gång om året, och det är andra gången sedan starten som Halmstad står som värd för evenemanget. HallandBildningsförbund är huvudarrangör och sam­arbetar med de halländska revyerna Laholms­revyn, Falkenbergsrevyn och Halmstadsrevyn.

Totalt innehåller tävlingen fem kategorier som de revyer som känner sig manade skickar in bidrag till. De fem kategorierna är Lokalt num­mer, Sång & musik, Monolog, Sketch samt Dans & Rytm. Bland de inskickade bidragen väljer sedan en jury ut cirka två nummer i res­pektive kategori som blir direktkvalificerade till finalen och runt ro nummer som går till semifinalen. Bland de som går till semifinal gallras ytterligare 3-6 ut som går till finalen, och av alla finalisterna sätter man ihop en ”best of”-revy som spelas inför publik fredag ro augusti, respektive lördag n augusti. Det är även efter lördagsföreställningen som vin­narna avslöjas, något som en utvald jury röstar fram. Halmstadrevyn är automatiskt kvalificerade till en final, på grund av värdskapet och de har valt att skicka in bidraget #respekt till kategorin Arets Sketch.

Övriga kategorier som Halmstadrevyn tävlar i är Lokalt nummer där de även där gått direkt till final, samt Sång & Musik och Monolog, där de tävlar i semifina­len. Halmstadrevyn har varit finalister i olika kategorier de senaste nio åren, vilket har resul­terat i tre vinster. Falkenbergsrevyn har varit med 13 gånger förut och vunnit 7 av dem. I år tävlar de i finalen i Årets Sketch med Halv­dant och Arets Sång & Musik med Nassarna.

Laholmsrevyn satte inte upp en revy under 20rJ och är därför inte med och tävlar i år. – Men vi kör en invigning i Halmstad city redan 9 augusti. Vi kommer ställa ut ett antal pianon runt om i city och folk bjuds in att titta, förklarar Niklas.Förutom själva tävlingen anordnas workshops och seminarier som alla revyer är välkomna att delta i. – Det är alltid väldigt kul och lärorikt. I år kommer Oaes Malmberg hit och pratar om scenen och egna erfarenheter. Ljus & dekor kommer anordna en workshop där man får lära sig om dekor och rekvisita. lka Nord kommer hålla ett pass om hur man arbetar med kroppen. Sedan har vi Tina Bengtsson som är proffs vad gäller peruk o smink, berättar Niklas. Hur är då stämningen på en sådant här eve­nemang? ÄI det mycket konkurrens olika revyer emellan? – Nej, det är en mycket god stämning faktiskt, säger Niklas. Visst, det är en tävling, men det är väldigt högt i tak och vi unnar verkligen var­andra alla framgångar. Det är en fest för alla inblandande, både de tävlande och publiken.


Revy SM går av stapeln 10-11 augusti 2018. Köp dina biljetter på ticketmaster.se