Klimatkunskap för alla

0
1517
Magnus Carlson och Johanna Stål har skrivit en bok om klimatkunskap för alla
Sångaren Magnus Carlson har skrivit en klimatsmart bok tillsammans med Johanna Stål - chefredaktör på magasinet Camino. Foto: Pär Wickholm

Vi är vana vid att se, och framförallt höra honom på scen, Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson. Mannen vars skönsjungande röst letar sig in under huden och väcker liv i varenda hårsäck som får gåshuden att bestå från första till sista ton. Magnus vet verkligen hur man använder sin röst, och det har visat sig på mer än ett sätt, nu senast i bokform.

Boken “En annan framtid: Magnus Carlsons hållbarhetsresa” har Magnus skrivit tillsammans med skribenten och författaren Johanna Stål. Den är ett resultat av ett mycket uppskattat sommarprat i Sommar i P1.


– Mitt sommarprat sändes 2018, sommaren då vi upplevde värmeböljor, torka och skogsbränder som härjade i stora delar av Sverige. Det var skrämmande och fick mig att börja fundera på varför det var som det var? Vad hade lett fram till detta extremväder? Så jag beslutade mig för att ägna mitt program åt att försöka ta reda på det, och gjorde det genom att fråga och intervjua forskare och andra som hade bättre koll än jag, säger Magnus.

Efter sitt sommarprat förstod Magnus att han, liksom de flesta andra människor, är en del av problemet, och han kände att han på allvar var tvungen att påbörja en större förändring. Magnus hade gjort förändringar i sitt leverne redan före den ödesdigra sommaren 2018. 

– Jag har länge varit intresserad av naturen och har försökt ta hand om den bäst jag kan genom att exempelvis inte köpa fisk från Östersjön, som riskerar att utfiskas. Mitt allra första steg för en mer hållbar framtid var att överge mitt vanliga kaffe och börja köpa en ekologisk sort istället. Små, små steg, men som kan sporra till större saker, säger Magnus.

Klimatsmart for dummies

Det är just det han vill förmedla i boken, att ett klimatsmart liv inte behöver innebära några större uppoffringar. 

– Se boken lite som en handbok i hur man kan göra, “klimatsmart for dummies”. Jag berättar om min resa men det är upp till var och en att ta sina egna beslut, säger Magnus och fortsätter: Det viktigaste är egentligen att du reflekterar över ditt leverne, lever du hållbart? Vad skulle du kunna ändra på utan att det nödvändigtvis försvårar ditt liv? Om jag vill köpa något brukar jag exempelvis stanna upp och fundera på om jag verkligen behöver den här varan. Har jag något liknade hemma? Är den miljövänlig? Går den att laga om den går sönder? Har den ett andrahandsvärde och kan ge glädje åt någon annan när jag är klar med den? Förr funderade jag inte i de banorna, då tittade jag bara på prislappen.

Magnus Carlson har skrivit om klimatkunskap för alla i boken "En annan framtid: Magnus Carlsons hållbarhetsresa.
Det Magnus vill förmedla med boken är att man inte måste förändra hela sitt liv för att bli mer miljövänlig – man kan ta små steg i taget. Foto: Pär Wickholm.

Samtidigt är Magnus noga med att poängtera att boken inte är menad att tala om för andra hur de ska leva. Ingen tycker om att bli tillsagd vad de får eller inte får göra, menar han. Men genom att berätta om hur han själv har gjort, hoppas han ändå på att kunna inspirera till mer medvetna val. 

– Sen får folk göra vad fan de vill, jag gör som jag vill, säger han med ett skratt. 

Är ingen klimatkämpe

När jag frågar Magnus om han inte känner ett större ansvar nu när han gått ut som “klimatkämpe”, om han inte är rädd för att behöva stå till svars för sina beslut om han skulle ertappas av media på en flygplats? 

– Jag känner mig inte som en klimatkämpe, även om jag alltid väljer tåg i den mån det är möjligt, har jag aldrig sagt något om att jag helt slutat flyga, jag är bara en pappa som ställer frågor. Jag har inte svaren, men Johanna har hjälpt mig finna dem. Det är viktigt att förstå att alla har olika förutsättningar. Jag är inte bättre än någon annan för att jag inte har en bil. Jag bor i Stockholm, jag behöver ingen bil. Men jag har full förståelse för att människor på landsbygden måste ha bil. Jag förstår också att det är oerhört svårt att bryta vanor. Jag har skitsvårt att sluta äta kött, fast jag vill. Min poäng är att åtminstone börja fundera, och det kanske boken kan hjälpa till med, menar Magnus.

Hjälp av Johanna Stål

Halva boken är skriven av Johanna Stål. Hon har bland annat bidragit med bokens alla checklistor som kan hjälpa läsaren att exempelvis prata med barn om miljöoro, hur du kan äta mer miljövänligt, hur du påverkar stora företag och så vidare. Listor som helt enkelt kan hjälpa dig påbörja ett mer klimatsmart liv, och Magnus menar att det faktiskt kan vara riktigt roligt att leva hållbart.

– Allt jag konsumerar är väl genomtänkt. Det gör att jag mår bättre och ständigt letar efter nya, smarta lösningar. Det blir som en utmaning till mig själv, och istället för att gå runt och oroa mig så gör jag något åt det. Boken är en del av det. När mina barn frågar mig sen, vad gjorde du pappa för att förhindra klimatkrisen, kan jag svara: Jag gjorde de förändringar jag kunde för oss och skrev en bok om det.

Text: Amanda Hajney


Läs också: https://vame.se/mindre-stader-lockar-dagens-unga/

Det finns många användbara listor i boken “En annan framtid”, som ger tips på hur du kan leva mer klimatsmart, som denna:

Så minimerar du mängden skräp

Ha alltid med dig en vattenflaska som du fyller på

Undvik engångsartiklar i så stor utsträckning som möjligt

Ät och fika på plats, på porslin snarare än take away

Shoppa färre prylar

Lägg mer av dina pengar på upplevelser och tjänster såsom massage, träning, frisör, SPA och att äta på lokala restauranger än på prylar

Tacka nej till gratisprodukter och give-aways om du inte behöver dem

Sätt upp en ”Nej tack ingen reklam”-skylt på brevlådan/brevinkastet

Källsortera, återvinn och panta så mycket du kan

Handla second hand men undvik mjuka plastleksaker samt stoppade möbler från 1950-60-talen som kan innehålla flamskyddsmedel

Ge bort böcker, biobiljetter, presentkort på lekland, barnteater eller en nöjespark på barnkalas

Lär dig laga och sy om kläder samt utföra enklare reparationer av teknikprylar