Funkisfestivalen deltävling i Halmstad

0
2141
Funkisfestivalen 2021 Halmstad

Nu är det snart dags för sångtävlingen Funkisfestivalens deltävling i Halmstad. Den 12:e februari klockan 18:00 är det dags att bänka sig. På YouTube kan man heja fram den artist som sedan ska få representera Halmstad i stora finalen i Stockholm.


Årets uttagning i Halmstad består av nio artister som är med och tävlar om att ta en finalplats i den stora Funkisfestivalen. Den 12:e februari mellan 18:00-19:30 direktsänds tävlingen från Halmstad. De olika sånginsatserna är förinspelade och det utlovas också pausunderhållning och teater under sändningen.


Funkisfestivalen är Sveriges största sångtävling för personer över 15 år med olika sorters kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sedan premiären 2011 har tävlingen vuxit stadigt och är nu en nationell tävling med delfinaler i olika städer och en stor final i Stockholm. Det har alltså utvecklats väldigt likt Melodifestivalen. Några av städerna som deltar i år, utöver Halmstad, är Linköping, Falkenberg, Skövde och Tyresö.

Funkisglädje – ideell förening

Det är föreningen Funkisglädje som arrangerar tävlingen varje år. Detta är en ideell förening vars syfte är att bedriva stödjande arbete inom kultur och fritid för personer med funktionsnedsättning. Målet med festivalen är att så många som möjligt som har ett intresse för att sjunga, ska ha en plattform för att göra just detta, på sin egen nivå.

Tack vare att Halmstad är med i Funkisglädje ingår de i ett rikstäckande nätverk som arbetar på ett fördomsfritt sätt med personer med funktionsnedsättning. För kommunen innebär arbetet med Funkisfestivalen att man får bra input gällande förmågor, samarbete och pedagogiska utmaningar för dessa personer. Det är också många av dessa ”funkisar” som är aktiva i festivalen i egenskap av konferencierer, dansare och skådespelare.

2020 var det ungefär 1500 personer som såg festivalens deltävling på Halmstad arena, men i år är den alltså helt digital. Förra årets vinnare i Halmstad var Alex Kron, med låten ”Always on my mind” och han vann även den stora finalen i Stockholm! När och hur årets final blir av är i skrivande stund inte klart.

Text: Daniel KämäräinenMer om festivalen och deltagarna kan du läsa på Halmstad kommuns hemsida.

Presentationsfilmer från årets deltagare finns på Funkisfestivalens Youtube-kanal och det är också där som tävlingen visas den 12:e februari.

För att rösta på de olika deltagarna går du in på menti.se.

Läs också: https://vame.se/jubel-vi-vill-gora-musik-man-mar-bra-av/