TOTAL DAVID FEBER

0
2304
David Lindgren i Saturday Night Fever.

Från att ha spelat den ena halvan av Pippi Långstrumps häst Lilla Gubben, till att ha huvudrollen i nya uppsättningen av Saturday Night Fever på China Teatern senare i år. När David Lindgren pekar upp mot skyn i den berömda posen som Tony Manero i höst, kunde han lika gärna ha pekat på sin egen karriär. 

När Vamé pratar med David befinner han sig i New York City. Men trots att tidsskillnaden på sex timmar gör att klockan där är strax efter två på natten, låter han förvånansvärt pigg och glad. Och det är precis så vi är vana att se honom. Han är den spralliga killen med ett konstant leende på läpparna och som vägrar att inte bjuda på sig själv.


Vem minns exempelvis inte hans omtalade pausnummer i Melodifestivalen 2017 där han slängde av sig kläderna och visade upp den stolta pappa-kroppen? Det är just pappa han anser sig vara i första hand. Pappa, make och entertainer, i den ordningen. Men i höst får han pausa papparollen tillfälligt några kvällar i veckan. Då spelar han huvudrollen som Tony Manero i en musikal om den gamla filmklassikern Saturday Night Fever. 

Inspiration i New York

Det är därför David är i New York. Han suger i sig inspiration både genom att besöka olika musikaler på Broadway och vandra på Brooklyns gator där filmen utspelar sig. När Saturday Night Fever kom 1977 slog den igenom med dunder och brak. Dess soundtrack, som innehåller några av Bee Gees största hitlåtar, är ett av de bäst säljande soundtracken någonsin. Det är med andra ord en ganska bra bas att stå på inför skapandet av en musikal. Förra gången Saturday Night Fever sattes upp i Sverige hade Andreas Lundstedt huvudrollen. I 2020-års uppsättning är han åter tillbaka, fast denna gång i rollen som DJ Monty istället. Andra kända namn i ensemblen är bland andra Susanne Reuter som Tony Maneros mamma medan Samuel Fröler spelar hans pappa. 

Trots att historien är över 40 år gammal finns det många beröringspunkter mellan nu och då, menar David. 

– Den ständiga kampen om att passa in är densamma idag. Likaså är den rasism och fördomsfullhet som råder mellan de olika gängen lika aktuell idag som då, säger han. 

Andra saker är mer inaktuella, som exempelvis originalmanusets bitvis förlegade kvinnosyn. Men det jobbar man nu på att skriva bort så att slutresultatet för 2020 års version blir så bra den bara kan. 

Saturday Night Fever har premiär 17 september men David har redan smygbörjat lite med repetitionerna. 

– Jag och min fru Kristina, som är min motspelerska i musikalen, har tagit några danslektioner i något som kallas Latin Hussle, avslöjar David.

Han hade visserligen redan dansat professionellt i många år. Men både han och frun kände att just Latin Hussle-kunskaperna kanske inte var bland de mest meriterande. Förrän nu då, och i september får vi se vad han och Kristina går för. 

Stannar i Halland

Fast först ger David sig ut för femte året med Diggiloogänget och besöker Halland med stopp i både Varberg och Hestra. 

– Det ska bli jätteroligt, det är alltid kul att åka runt i sommarsverige med Diggiloo. Min fru är också med i ensemblen så i år kör vi hela husbilsgrejen och packar med oss båda barnen på turnén. 

Men Halland är inget nytt för David. Uppmärksamma falkenbergsbor har kanske sett att han gärna spenderar soliga och lata dagar i Skrea där svärföräldrarna har en stuga? Och framöver kanske han kommer synas oftare häromkring. För snart har hela Sverige fått David-feber och han kan behöva en tillflyktsort för att få andas ut lite mellan giggen. 

Text: Amanda Hajney


För uppdatering om showen läs mer här: https://showtic.se/forestallningar/saturdaynightfever/

Läs också: https://vame.se/jubel-vi-vill-gora-musik-man-mar-bra-av/