Låt dina känslor vägleda dig

0
2881

Som människor har vi alla sorters olika känslor och vissa av dem kan upplevas som fina och sköna att känna och andra upplevs lite sämre och till och med obehagliga att känna. Det är säkert något som du upplevt flera gånger i ditt liv.
Det resulterar ofta i att vi kategoriserar känslor som bra eller dåliga. Känslor som ofta tolkas som bra känslor är exempelvis glädje, lycka, eufori och de dåliga kan vara sorg, ilska och irritation. Om vi tittar på en känsla så är den i grunden enbart en sensation i kroppen som vår hjärna hjälper oss att tolka på olika sätt. Från det perspektivet är en känsla varken bra eller dålig, den bara är. Alla våra känslor har något att berätta för oss om vi är villiga att stanna upp och lyssna. Vad vill känslan som du upplever säga dig och förmedla till dig?
En tryckkoksmetafor
Har du varit irriterad någon gång? Och har det i sin tur sedan resulterat i att något hänt som gjort att du exploderat ut i ilska? Våra känslor är tätt sammankopplade med våra behov, och våra känslor kan vi använda som vägledning för att se hur väl vi tagit hand om de behov vi har.
Exempelvis har jag behov av bra mat, god sömn och många pauser i mitt dagliga schema. Om jag tar hand om dessa behov och ser till att stoppa i mig mat som min kropp mår bra av, ger mig själv de antal timmar sömn och vila som jag vet att min kropp behöver och pauser mellan aktiviteter och möten jag har under en dag, så mår jag bra. De känslorna som uppfyller mig då är de som vi kallar bra känslor.
Har jag däremot inte tagit hand om någon av dessa behov resulterar det i att jag lätt blir stressad, vilket i sin tur leder till irritation och frustration. Om jag dessutom låter det fortgå under en längre tid och inte tar hand om mina behov, kommer det till slut att ”bli för mycket” och risken är att jag kommer explodera. Precis som en tryckkokare.
Först pyser det bara ut som irritation, och om jag inte lyssnar och möter upp mina behov då kommer det att öka trycket tills det blir för mycket att ”hålla”, och det är då explosionen kommer. Detta är något som i längden inte gynnar varken min egen hälsa eller mina relationer.
Att lära dig hur du navigerar dig i livet med hjälp av dina känslor och skapa förståelse för dem kommer kunna bidra till dig för att uppleva mer välmående, frid och harmoni i alla områden av ditt liv. Det skapar också möjligheten för fina, nära och harmoniska relationer.
Hur gör man då?
Först skulle jag vilja uppmuntra dig att vara nyfiken på dina känslor. Börja utforska det som känns, när det känns, utan att fly.
Att fly är det vi ofta automatiskt gör när något är obehagligt att känna. Ofta är vi vana vid och vi har lärt oss att ”stänga” av vissa känslor eller trycka undan dem, och det är när en undantryckt känsla till slut okontrollerat uttrycks som den kan vara destruktiv i sitt uttryck. Så ett tips är att börja med att träna ditt nervsystem att ej vara reaktivt. Det kan innebära att träna till exempel avslappning, mindfullness och olika andningsövningar, som får din kropp att bli mer avslappnad så att du inte behöver reagera på minsta situation. Det medför i sin tur att du får möjlighet att hinna tänka hur du vill reagera mellan det att känslan kommer och din reaktion istället för att det är känslan som styr hur du reagerar.

Text: Anna Numell

5 tips för att nyfiket utforska dina känslor:
‏ • Stanna upp och andas
‏ • Identifiera känslan och känn känslan när den kommer och ställ dig frågan ”vad vill den säga mig?”
‏ • Vilket/ vilka behov är det som du kan ha missat att uppfylla och ta hand om?
‏ • Identifiera vilka som är dina behov, vad är det du behöver för att du skall må bra och ha en god hälsa? Exempel på behov kan vara trygghet, sömn, återhämtning, spänning, kärlek mm.
‏ • Uttryck känslan med kroppen och låt den röra sig. Exempelvis om du är arg, slå hårt i en kudde eller skrik ut det. När känslan får röra sig i kroppen brukar det ofta kännas lättare efteråt.

Faktaruta:

Namn: Anna Numell
Yrke: Coach med fokus på självledarskap, Stillhets- och närvarotränare, Hälsopedagog och Kraniosakral Terapeut
Familj: Dottern Nova 12 år
Bor: Nyatorp, Halmstad
Aktuell med: Youtubekanalen ”Anna Numell” med guidade Meditationer, 10 minuters podden ”LIVET – helt enkelt” samt LivsInspiration.
Föreläser om våra känslor, medvetenhet och inspirerar till att välja mer kärlek, glädje och harmoni i livet.
I höst börjar Anna bygga upp sin praktik i Halmstad där hon ger behandlingar med Kraniosakral terapi.
Mer information om Anna:
www.annanumell.se
www.yogapt.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här