Fino Vino


I skrivande stund vågar jag nog påstå att det är rekordkallt i Halmstad, under åtminstone detta årets säsong. Med två vinterfluffiga katter liggandes på bordet på ena sidan av min dator och ett vällagrat glas Chianti Classico ståendes på den andra sidan, drömmer jag mig bort till något ljusare tider.
Tider då man är sugen på annat än att sitta hemma i tofflorna och vägra gå en meter utanför dörren om man inte måste…
Snart kommer vårsolen och värmen, det betyder glada, solpigga, vinälskande människor med mer energi. Energi till att bjuda hem nära och kära på middag!

Vad ska man då bjuda på från vinets vinglande värld för att få ihop en lyckad middag?
I ”Lilla Vinskolan” lär vi oss några viktiga do’s och dont’s som kan vara bra att ha i bakhuvudet när det är dags att välja vin och mat.
Vi går igenom (och generaliserar) några av de mest kända druvsorterna som dom flesta av oss har hört talas om.

Lilla Vinskolan

Gröna druvsorter:
Sauvignon Blanc – ger ett torrt och friskt och läskande krispigt vin. Toner av citrus, lime, fläder, krusbär
Passar till: getost/brie, skaldjur/löjrom, ljusa lätta fiskrätter
Passar absolut inte till: söta desserter, sötman i desserten förstärks och syran i vinet förhöjs
Riesling – ger en tydlig fruktsötma med en fräschör samtidigt. Toner av päron, persika, honung
Passar till: mögelost, hetta (chili, peppar, curry osv), söta frukter, lever
Chardonnay – ekfatslagrad chardonnay, fylligt med hög densitet. Smörigt, nötigt och toner av exotisk frukt
Passar till: smör, feta såser, nötter, fet fisk
Passar absolut inte till: skaldjur, ekfaten i vinet förhöjer umamin i skaldjuren
Blå druvsorter:
Cabernet Sauvignon – ger ett fylligt och kraftigt vin med strävhet och toner av cederträ, svarta vinbär, tobak och stall.
Passar till: hårdostar, grillat rött kött, feta såser och puréer/gratänger
Passar absolut inte till: kryddstark mat t.ex. pepparstek, strävheten i vinet förhöjer hettan i maten och vice versa
Zinfandel – ger fruktiga, mjuka, fylliga viner med toner av björnbär, mörka körsbär, vanilj och choklad
Passar till: den där pepparsteken är utmärkt till detta vinval. Förutom det: vilt, tomatbaserade såser.. det mesta!
Pinot Noir – ger ljusa, lätta, eleganta men smakrika viner med hög syra och toner av jordgubbar, hallon, örter, gräs
Passar till: magert kött, milda krämiga ostar, de där asiatiska heta rätterna som vi kliar oss i huvudet över vad vi ska dricka till när vi är sugna på rödpang

”Va!! Men dricker du verkligen med mat i munnen?!”
Det är kanske en konstig sak att göra för vissa… Enligt vett och etikett klassas det till och med som dåligt bordsskick. Men om du inte gör detta så spelar din smakkombination mellan mat och dryck inte värst stor roll.
Med det sagt så vill jag slå ett slag för att kunna äta och dricka precis vad man känner för och är sugen på.
Det är ganska svårt att fullständigt missmatcha ett vin med mat (så länge man vet om de viktiga dont’sen). Att den ene kan komma att ta över den andre brukar vara det värsta som händer.

Av just denna anledning kan ni hitta mig med en tung bordeaux i kupan, ett glas vatten som jag har till maten och en torsk på tallriken.

Är man ute efter hyfsade smakkombinationer vid restaurangbesök så var inte rädd för att rådfråga personalen, det är trots allt vårt jobb att veta detta och hjälpa våra gäster med att hitta rätt.

Jag bjuder på en annan grym smakkombination: Lägg några kronor extra och införskaffa dig en champagne! Gå sen och köp salta potatischips, popcorn eller en hushållsost. Perfekt till filmkvällen!

Lycka till i vinvärlden!
Elize, Sommelier & Restaurangchef, Bistro Jarlen